Additionally, paste this code immediately after the opening tag:
 
Πώς να Αποφύγετε τα Συνηθέστερα Λάθη που Οδηγούν σε Τροφικές Δηλητηριάσεις
10.07.2024

Πώς να Αποφύγετε τα Συνηθέστερα Λάθη που Οδηγούν σε Τροφικές Δηλητηριάσεις

 

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που προκαλείται από την κατανάλωση τροφών μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή τοξίνες. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται δύσκολο να προστατευτούμε από αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν μερικά κοινά λάθη που μπορούμε να αποφύγουμε για να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο. Ακολουθούν τα πιο κοινά λάθη και οι τρόποι για να τα αποφύγετε.

1. Ανεπαρκής Θερμική Επεξεργασία

Λάθος: Μαγειρεύετε το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία ή για ανεπαρκή χρόνο.

Αποφυγή: Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι οι εσωτερικές θερμοκρασίες των κρεάτων και άλλων τροφίμων είναι αρκετά υψηλές για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Για παράδειγμα, τα πουλερικά πρέπει να φτάνουν τους 75°C.

2. Ακατάλληλη Αποθήκευση Τροφίμων

Λάθος: Αφήνετε τα τρόφιμα εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποφυγή: Κρατάτε τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μην αφήνετε το φαγητό εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες, ή 1 ώρα αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 32°C.

3. Κακή Υγιεινή Χεριών

Λάθος: Δεν πλένετε τα χέρια σας πριν την προετοιμασία ή την κατανάλωση τροφίμων.

Αποφυγή: Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα.

4. Σταυρομολύνσεις

Λάθος: Χρησιμοποιείτε το ίδιο μαχαίρι ή επιφάνεια κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα χωρίς να τα καθαρίζετε.

Αποφυγή: Χρησιμοποιείτε ξεχωριστά μαχαίρια και επιφάνειες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Καθαρίζετε τα εργαλεία και τις επιφάνειες κοπής μετά από κάθε χρήση με ζεστό νερό και σαπούνι.

5. Κατανάλωση Ωμών ή Μισοψημένων Τροφίμων

Λάθος: Καταναλώνετε ωμά ή μισοψημένα κρέατα, θαλασσινά ή αυγά.

Αποφυγή: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα κρέατα, θαλασσινά και αυγά είναι καλά μαγειρεμένα πριν την κατανάλωση.

6. Κακή Υγιεινή Κατά την Προετοιμασία Τροφίμων

Λάθος: Δεν καθαρίζετε τα χέρια, τα εργαλεία και τις επιφάνειες συχνά κατά την προετοιμασία τροφίμων.

Αποφυγή: Διατηρείτε ένα καθαρό περιβάλλον κατά την προετοιμασία των τροφίμων και πλένετε συχνά τα χέρια και τα εργαλεία.

 

Επιπλέον Συμβουλές

 

  • Αγορά και Αποθήκευση: Ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων και αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες.
  • Ξεπαγώνισμα: Ξεπαγώνετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, ποτέ στον πάγκο.
  • Υγιεινή Νερού: Χρησιμοποιείτε καθαρό νερό για την προετοιμασία των τροφίμων και το πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και αποφεύγοντας τα κοινά λάθη, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και να διασφαλίσετε την υγεία σας και την υγεία των αγαπημένων σας.